Geschiedenis

Er was eens...

Op deze pagina vind je de geschiedenis van onze scoutsgroep. Aanvullingen altijd welkom op webteam@scoutseeklo.be.

We hebben ook de volledige lijst met groepsleiding doorheen de jaren én een totemlijst van onze scoutsgroep.

Medio 1947

Opstart van een gidsengroep in Eeklo.

Sep 1948
De Meisjesgroep VVKM OLV Ten Doorn wordt opgericht door Jannot (Jeanne of Jano) Van Damme. De Van Dammes waren ook eigenaar van het toenmalige scoutslokaal op Raverschoot: een gebouwtje op een immens groot braak terrein.  De patrouillekoten hebben ze later kunnen inrichten in het ex-naaiatelier (van de familie Baelde) in de tuin van de apotheek Roegiers, in de Stationsstraat tussen de Patersstraat en Kaaistraat. Onderaan in het gebouw was de voorraad van de apotheek opgeslagen en zij zaten op de eerste verdieping.

29 nov 1958    
De Jongensgroep VVKS Baden-Powell wordt opgericht door Ignace Peckstadt (toen districtscommissaris van district Gent Noord), met als eerste groepsleider Paul Bekaert.

1959    
De Baden-Powell groep gaat voor de eerste keer op groot zomerkamp. Er wordt 8 dagen lang gekampeerd in Hatrival.

1960    
VVKS Baden-Powell start met een eigen groepsblad, onder de naam ‘Echo’.

1960    
Op initiatief van groepsaalmoezenier Robert De Kesel worden in de grote vakantie de ‘Blokhutten’ opgetrokken voor de nieuwe scoutsgroep.

1964
De Welpen- en Jongverkennerstak barst uit zijn voegen en wordt daarom opgesplitst. De ene tak blijft in de blokhutten, de andere (de rotor-stam) vindt onderdak bij de familie Van Cauwenberghe in de Boelare. 

1968
De Voorstam (17-jarigen) heet voortaan JIN, wat staat voor ‘Jij en Ik, een Noodzaak’. De benaming kwam er onder impuls van Luc Reychler uit de Baden-Powell groep.

1971
Allereerste kapoenenvergadering

1972
We krijgen een samensmelting van jongens en meisjes onder impuls van Eddy Van Hecke. VVKSM Baden-Powell Eeklo is een feit.

Tussen 1970 en 1974 veranderde onze vaste dag van zondag naar zaterdag. De zaterdag werd een vrije dag voor de meeste werknemers en voor de schooljeugd. Men begon te praten van het weekeind. Zondag en zaterdag kregen voor heel wat mensen een nieuwe functie. De gewoontes veranderden. Er werd beslist de zondagvergaderingen op te geven. Het zou de zaterdag worden.

1975
De eerste steen wordt gelegd van nieuwe, eigen lokalen: de ‘vierkante blok’ huisvest de jongverkenners, akabelokaal, verkennerskwartier en gidsenlokaal. In een tweede lokaal komen de jonggidsen, bar, keuken en sanitair. Deze lokalen worden hoofdzakelijk gezet met de hulp van oud-leiding en ouders.

1976

Eerste Opfafa, letterwoord voor Openingsfancyfair, bij de inhuldiging van ruwbouw van de eerste bouw. De eerste Hopfafa (heropeningsfancyfair) werd het jaar daarop gedaan dus in 1977 en dit als financiële actie om de lokalen af te betalen.

1980

De lokalen worden uitgebreid met nieuwe lokalen voor kapoenen, kabouters, welpen en jin. Er wordt ook een materiaalkot gebouwd. Firma Huysman zorgde voor de dakconstructie en de bevloering. Het PTI zorgde voor deuren, ramen en installatie van verwarming. Vrijwilligers van de groep, oudercomité en ouders versterkt met een ploeg professionele metsers zorgden voor de ruwbouw. Viering 25-35 jarig bestaan

1984

Eeklo is een van de eerste groepen in Vlaanderen om te starten met een aparte Akabe-tak. Het unieke ligt er bovendien ook in dat fysiek én mentaal gehandicapte kinderen voortaan aan scouting kunnen doen in Eeklo.

Jul 1985

De hele groep gaat op groepskamp in Braunfels (Duitsland).

1990

Het materiaalkot wordt uitgebreid, het dak van de bar wordt vernieuwd en het huidige ‘kot van Ronny’ wordt gebouwd. 1995 De eerste scoutsreünie vindt plaats in de grote zaal van de Blokhutten. Sindsdien komen alle oud-scouts van onze scoutsgroep om de vijf jaar samen om herinneringen op te halen. In 2000 was dit in PC Beukenhof, in 2005 in het nieuwe gebouw de Blokhutten en in 2010 in de Paterskerk.

Sep 1999

De Gidsen en Verkenners smelten samen. Vanaf nu hebben we een volledig gemengde werking. De Givers!

September 2001

Als groepst-shirts kiezen we vanaf dan voor gele t-shirts met ons logo 'de hoed' erop.

Sep 2003

De woutertak barst uit zijn voegen. Om de massa welpen en kabouters (meer dan 80 inschrijvingen!) aan te kunnen, wordt beslist om paralleltakken in het leven te roepen: Vanaf nu zijn er beer- en tijgerwouters. In 2006 smelten beide takken opnieuw samen tot wouters.

Mei 2005

De groep stelt in overeenkomst met Stad Eeklo een nieuw erfpachtovereenkomst voor op. De komende 30 jaar kunnen we als groep van de grond gebruik maken.

Mei 2006

Naar aanleiding van het groepsleidingscongres in 2005, verdwijnt de K uit VVKSM en is de beweging ‘pluralistisch’ in plaats van uitgesproken ‘katholiek’. De nieuws naam wordt ‘Scouts en Gidsen Vlaanderen’. Onze groep heet voortaan dan ook Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo.

Apr 2007

De hele wereld viert 100 jaar scouting. In Brussel stromen 100.000 scouts en gidsen samen voor een gigantisch slotspektakel op de Heizel. Onze jonggivers, givers en jins kamperen in Watermael-Bosvoorde. De Kapoenen, Wouters en Akaberen volgen op zondag. In Eeklo slaan FOS en Scouts en Gidsen Eeklo de handen in elkaar en organiseren samen ZOOM 100, een spelnamiddag in de Eeklose binnenstad.

Jul 2007

De groep gaat in juli opnieuw op groepskamp, op het domein De Hoge Rielen in Tielen.

Sep 2008

Dit scoutsjaar wordt het jubileumjaar '60 jaar Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo' op gang geschoten. De groep lanceert hun eigen biertje, de Sjorbalk, en onthult een fotowall met alle 220 leden van de groep erop.

2 januari 2009

Een zetel in het giverlokaal zorgt voor een brand in de vierkante blok. Akabe-, jonggiver- en giverlokaal worden daardoor onbruikbaar. Eind juni 2009 zijn de herstellingen klaar. Ondertussen werd ook de keuken aangepakt (alles in inox) en de jinzolder gerenoveerd.

1-2 mei 2009

Feestweekend: alle takken kamperen op een pleintje in het centrum van Eeklo, n.a.v. het zestigjarig bestaan van de groep.

Oktober 2009

Dé financiële actie van onze scoutsgroep is niet langer een appelsienslag maar wel ... het verkopen van speculoos!

December 2009

Onze akabewerking wint De Pluim van regionale TV-zender AVS. Het is een jaarlijkse beloning oor mensen die zich belangeloos inzetten voor andere mensen. De reportage op regionale TV-zender AVS brengt onze werking mooi in beeld.

23 oktober 2010

Een nieuwe editie van de vijfjaarlijkse reünie van de groep, deze keer in de Paterskerk.

5 februari 2011

Optreden van Lady Linn in onze bar. De kapoenen wonnen dit optreden door met hun moestuinproject mee te doen aan Ecoshizzel van Globelink.

18-28 juli 2011

Groepskamp in Longchamps (Bertogne) met als thema Harry Potter.

Augustus 2011

Wereldscoutsjamboree in Zweden en maar liefst 11 givers, jin en leiding van onze scoutsgroep gaan mee als deel van het Belgisch contingent.

2012

Onze facebookpagina bereikt de kaap van 600 fans. Heb jij al geklikt op 'vind ik leuk'?

23 november 2013

Om het 65jaar bestaan van de scoutsgroep te vieren, organiseert de groep een jubileumbar. Er werden ondermeer cupcakes met daarop onze scoutsdas geserveerd.

September 2014

Start van een nieuw werkjaar met een recordaantal leiding: 31 mannen en vrouwen!

4 april 2015

Een nieuw festival ziet het levenslicht. De barfeesten is een festival georganiseerd door Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo. De eerste editie vindt plaats op onze eigen binnenkoer, mét zelf gesjord podium, ingang en bar.

Juni 2015

Na een reeks inbraken en vandalismevoorvallen worden alle deuren vervangen door nieuwe exemplaren in aluminium.

27-28 juni 2015

De vijfde editie van het OneNightFamilyScoutsCamp (ONFSC) van ons oudercomité. Zowat 100 ouders en kinderen kamperen samen tijdens een weekendje in het Hopper Jeugdverblijf Moerkensheide (De Pinte).

10 oktober 2015

De vijfde editie van onze vijfjaarlijkse reünie. Dat plaatsvond op College ten Doorn in Eeklo.

25-26 juni 2016

De zesde editie van het ONFSC georganiseerd door het oudercomité. Thema FC De Kampioenen. Dit was tevens ook de laatste editie van het weekend.

16 april 2016

De tweede editie van ons eigen festival de Barfeesten.

Juli 2016

Na lang nadenken over een buitenlands groepskamp, kwam dat er toch niet. De hele groep trok wel naar Aarschot, waar ze ongetwijfeld een even leuke tijd hadden!

Voorjaar 2017

Het sanitair wordt volledig gerenoveerd. Heeft u al een plasje gedaan in onze nieuwe urinoirs?

22 april 2017

De derde editie van ons eigen festival de Barfeesten. Het festivalterrein verhuist van de binnenkoer naar de tuin achter onze gebouwen. Met een resem aan voordelen: het is een pak gezelliger, er is meer plaats, en ja! Een recordaantal bezoekers komt zich amuseren.

21 april 2018

De vierde editie van ons eigen festival de Barfeesten. Na de derde editie kwamen er heel wat klachten van de buren: nachtlawaai, overlast. Daarom wordt de 4e editie een korte editie, met slechts 3 bands en een sluiting van het festivalterrein om 0u stipt. Maar daarom was ze niet minder succesvol!

2019

Feestjaar voor Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo, we bestaan 70 jaar! Het hele jaar door worden de takken uitgedaagd om oude scoutsfoto's zo goed mogelijk te immiteren.

2019

Den Bar en het knutselkot worden volledig gerenoveerd. Nieuwe isolatie, een nieuw plafond, nieuwe elektriciteit, nieuwe frigo's, nieuw pleisterwerk... Onzen bar kan er weer tegenaan voor de komende 50 jaar!

27 april 2019

Feesteditie voor de Barfeesten. Ze bestaan 5 jaar! De leden kunnen in de namiddag genieten van een heus springkastelenfestival, aangeboden door het Barfeestencomité. Merci!

3-4 mei 2019

Feestweekend ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de scouts. Alle takken kamperen op een bepaalde plaats in Eeklo, en spelen op 4 mei een enorm spel in de directe omgeving van de scouts. Het weekend afsluiten doen we met 70 verjaardagstaarten!

Juli-augustus 2019

De 24e World Scout Jamboree werd gehouden in het Summit Bechtel Family National Scout Reserve in West Virginia van 22 juli tot 2 augustus 2019. 7 leden en 1 leiding van onze scoutsgroep gaan mee en vertegenwoordigen Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo in het Belgium Contingent van meer dan 800 leden!

7 maart 2020

De eerste editie van onze eigen scoutsquiz georganiseerd door het oudercomité. Met meer dan 50 ploegen wordt het een gezellige en leerrijke avond in de grote zaal van de blokhutten.

Maart- mei 2020

De scoutswerking in Vlaanderen (en ver daarbuiten) wordt on hold gezet door de snelle verspreiding van het coronavirus Covid-19. Er is grote twijfel als jeugdbewegingskampen in de zomer mogen doorgaan.

25 april 2020

De 6e editie van de Barfeesten ging er eentje worden om duimen en vingers bij af te likken. Een nieuwe wind in het barfeestenteam zorgde voor enkele leuke ideeën. Ook StuBru's "De Nieuwe Lichting"-winnaar The radar station stond gepland als headliner. Maar door de verspreiding van het coronavirus Covid-19 werd deze editie afgelast. Volgend jaar dubbel feest!

22 mei 2020

Na lang afwachten, valt vandaag een belangrijke beslissing. Ondaks Covid-19 mogen de jeugdbewegingen toch op kamp! Yeuy!!

3-16 juli 2020

De groep gaat op groepskamp naar de Hoge Rielen te Kasterlee. Het groepskamp ziet er iets anders uit dan normaal, door het coronavirus. 

18-19 september 2020

Door de coronacrisis starten we het scoutsjaar iets anders dan normaal. De startdag met overgangsparcours gaat door, in aangepaste 'bubbels van 50'. De hopfafa wordt vervangen door een heuse zomerbar op onze eigen binnenkoer. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 september kunnen ouders en sympathisanten het scoutsjaar toch feestelijk inzetten. Het worden twee gezellige avonden om niet snel te vergeten. Een eerste geslaagde realisatie van de leidingsploeg 2020 - 2021. Dankjewel!

17 oktober 2020

Het had een scouteske dag moeten worden voor velen van ons. Verschillende generaties van Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo hadden vandaag de gelegenheid elkaar te ontmoeten op onze vijfjaarlijkse reünie. Door (what else) de coronacrisis, gaat deze editie niet door.

30 oktober 2020

Door de tweede coronagolf in ons land, worden scoutsactiviteiten opnieuw on-hold gezet.