Startdag & Overgang

Onze jaarlijkse overgang is een vaste traditie geworden, vol spektakel, spanning en sensatie!

Elk jaar vindt de startdag plaats op de derde zaterdag van september!

De overgang is er voor de tweedejaars kapoenen, de derdejaars wouters, jonggivers en givers, en de jinners. Met de overgang tonen zij als het ware aan dat ze klaar zijn om een stapje hogerop te zetten. Kapoenen worden wouters, wouters worden jonggivers, jonggivers worden givers, givers worden jinners, en niet te vergeten, jinners worden nieuwe leiders en leidsters. En daar mogen we al eens wat aandacht aan besteden!

Maar we hechten natuurlijk heel veel belang aan veiligheid!!! En met trots kunnen we stellen dat er de laatste editie alweer geen enkel ongeval - noch licht, noch zwaar - is gebeurd.

Het parcours is ook afgestemd op de leeftijd van de 'overgangers'. De kapoenen moeten enkel de eerste hindernissen nemen, zoals bijvoorbeeld een ondergronds sluipparcours en een klimrek, de wouters doen er al een schepje bovenop, maar slechts de givers en de jinners mogen de laatste uitdaging aangaan: de hoge glijbaan of de rappelmuur!


Startdag 2012De overgang is tevens een soort 'opendeurdag'. Met andere woorden: iedereen is van harte welkom, of je nu wenst lid te worden of niet, of je nu 7 bent of 70! :-)Maar wij zijn geen onmensen (gelukkig maar :-)), en we verplichten niemand om de overgang te doen. Iedereen gaat zover als hij wil of zover als hij mag. We zullen nooit iemand verplichten om aan een katrol te hangen, of een andere vervaarlijke stunt uit te halen! En dat geldt niet enkel voor de overgang, maar voor het hele jaar. Scouting is geen Fear Factor!

Om een overgang voor te bereiden komt de leidingsploeg een week op voorhand samen van 's ochtends tot 's avonds laat, om te sjorren en te knutselen, toneeltjes te verzinnen en energie op te doen voor het nieuwe jaar.
Na de overgang beginnen we onmiddellijk met de afbraak van de sjorwerken en opkuis van de terreinen. Dit om veiligheidsredenen.